Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » TIEDOTE 20.6.2012

TIEDOTE 20.6.2012

 

Solidaarisuuden lähialueyhteistyö muutti ihmisten elämää Venäjän Karjalassa

 

Solidaarisuuden lähialueyhteistyö päättyi tänä keväänä. Reilun vuosikymmenen jatkunut hankeyhteistyö sai aikaan merkittäviä muutoksia Venäjän Karjalassa. Hankkeet aktivoivat paikallisviranomaisia ja yhteistyöalueiden asukkaita rakentamaan ratkaisuja perheväkivallan ja päihteidenkäytön vähentämiseksi.

 

Solidaarisuuden hallitus päätti lähialueyhteistyön lopettamisesta määrärahasyistä, kun ulkoministeriö päätti olla avaamatta kansalaisjärjestöjen lähialueyhteistyön vuoden 2012 rahoitushakua viime syksynä. Solidaarisuuden lähialueyhteistyötaipaleen aikana toteutettiin yhteensä kahdeksan hanketta Sortavalassa, Pitkärannassa ja Värtsilässä. Lähialueyhteistyö päättyi toukokuussa 2012 Solidaarisuuden kahden viimeisen lähialueyhteistyöhankkeen loppumisen myötä Pitkärannassa ja Värtsilässä.

 

Pitkärannassa toteutetun, kolmivuotisen ehkäisevään perheväkivaltatyöhön keskittyneen hankkeen ansiosta pitkään vaietusta, lähes jokaista perhettä koskettavasta ongelmasta – perheväkivallasta – alettiin puhua julkisuudessa. Nyt se mielletään selvemmin rikokseksi eikä vain perheen sisäiseksi asiaksi.

 

”Pitkärannan hankkeen pohjana oli Solidaarisuuden menestyksekäs perheväkivallan vastainen työ Sortavalassa, jonne perustettiin vuonna 2003 nyt jo alueellisena mallina toimiva naisten ja lasten turvakoti”, kertoo lähialueyhteistyöstä vastannut koordinaattori Milla Mäkinen-Pottiher.

 

Värtsilän lähialueyhteistyöhanke vuosina 2007–2012 aktivoi kunnan asukkaita kohti terveellisempää elämää. Hankkeen päätavoitteena oli saada värtsiläläiset voimaantumaan – parantamaan itse omaa elämäänsä. 

 

Väkivalta ulos kaapista

 

Tutkija Maija Jäppinen totesi Pitkärannan hankkeen arviointiraportissa, että hankkeen avulla on saavutettu paljon muutoksia. Jäppisen mukaan väkivaltatyötä tekevät viranomaiset verkostoituivat ja saivat erilaisista koulutuksista työhönsä tukea ja välineitä, joiden avulla he voivat puuttua havaitsemiinsa väkivaltatilanteisiin. Pitkänrannan kunnallispiiriin palkattiin hankkeen aikana myös perheväkivaltatyön ammattilainen.

 

Pitkärantaan rakennettiin myös perheväkivallan uhreille tukea antava avopalvelumalli. Konkreettisessa asiakastyössä otettiin merkittävä edistysaskel, kun perheväkivallan uhreille perustettu auttava puhelin käynnistettiin viime vuoden lopussa.

 

Asiantuntijuuden vahvistuminen ja asenteiden muutokset näkyivät kiistatta Pitkärannan asukkaiden elämässä. Perheväkivaltatapauksista tehtyjen rikosilmoitusten määrä lähes tuplaantui hankkeen aikana, oikeuskäsittelyyn johtaneiden perheväkivaltatapausten määrä nelinkertaistui ja kesken käsittelyn pois vedettyjen rikosilmoitusten osuus kaikista perheväkivaltaa koskevista rikosilmoituksista laski yli 10 prosentilla.


Elämänlaatu keskiössä

 

Tutkija Meri Kulmalan tekemän Värtsilän hankkeen loppuarvioinnin mukaan kuntalaiset tietävät nyt päihteistä ja seksuaaliterveydestä huomattavasti enemmän kuin ennen hanketta. Esimerkiksi kuntalaisten alkoholin käyttö väheni hankevuosien aikana. Vuonna 2007 miehistä 44 prosenttia ilmoitti käyttävänsä alkoholia vähintään viikoittain, nyt luku oli enää 18 prosenttia. Myös värtsiläläisten nuorten alkoholinkäyttö laski merkittävästi hankevuosien aikana.

 

Hanke loi myös puitteet toimivalle viranomaisyhteistyölle, joka edisti erityisesti nuorten hyvinvointia. Hankkeen aikana tiiviisti verkostoituneilla viranomaisilla on nyt käytössään paljon nuorisotyöhön suunniteltuja konkreettisia työkaluja. Kuntalaisten elämää parannettiin hankkeen aikana myös aktiivisen urheilu- ja kerhotoiminnan, tapaamisten sekä tempausten avulla. Värtsilässä hanke edisti sekä erityisnuorisotyötä että antoi kipinän järjestö- ja vapaaehtoistoimintaan. Värtsilässä uskotaan nyt siihen, että jokainen voi itse tehdä ja vaikuttaa.

 

Viranomaisten ja kansalaisten välinen yhteistyö ja tiivis keskusteluyhteys loivat vahvan pohjan, josta osallistavan yhteiskunnan rakentamista on hyvä jatkaa myös hankkeen päätyttyä. Erityisesti nuorten aktivoituminen kantaa pitkälle ja vaikuttaa koko kylän tulevaisuuteen.

 

Solidaarisuus toteutti hankkeet yhteistyössä Sortavalan kaupungin, Ensi- ja turvakotien liiton, Viola ry:n ja Karjalan avun kanssa.

 

 Lue arvioinnit Pitkärannan hankkeesta ja Värtsilän hankkeesta.    


LISÄTIETOJA:

 

Solidaarisuuden ohjelmakoordinaattori Milla Mäkinen-Pottiher

p. 050 539 9210, milla.makinen-pottiher@solidaarisuus.fi

 

Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka

p. 040 518 4345, miia.nuikka@solidaarisuus.fi

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »