Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » TIEDOTE 22.11.2011

TIEDOTE 22.11.2011

 

Arvostettu rauhanpalkinto Solidaarisuuden somalimaalaiselle kumppanille

Shukri Ismail jälleenrakentaa Somalimaata koulutuksella

The International Crisis Group on myöntänyt rauhanpalkinnon Solidaarisuuden somalimaalaisen kumppanijärjestön hallituksen puheenjohtajalle Shukri Ismailille. Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton jakaa palkinnon juhlaillallisilla joulukuun 16. päivänä 2011 New Yorkissa. Shukri Ismail uskoo koulutuksen voimaan sodasta toipuvan yhteiskunnan rakennusaineena.

Candlelight for Health and Education -järjestön Shukri Ismailin lisäksi myös kolme muuta naista palkitaan. International Crisis Group:n mukaan nämä naiset ovat omistaneet elämänsä edistääkseen rauhallista, oikeudenmukaista ja avointa yhteiskuntaa maailman eniten konflikteissa vaurioituneilla alueilla.

Hillary Clintonin emännöimille palkintoillallisille osallistuu arvovaltaisia kutsuvieraita kuten UN Women:n pääsihteeri Michelle Bachelet, Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland ja Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Colin L. Powell. Solidaarisuuden Somalimaan maakoordinaattori Airi Kähärä osallistuu tilaisuuteen Shukri Ismailin kanssa.

Solidaarisuus on tukenut yhdessä Candlelight for Health and Educationin kanssa nuorten ammattikoulutusta sekä tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa vuosituhannen vaihteesta alkaen. Ensi vuonna alkaa lisäksi yhteinen ruokaturvahanke.

Shukri Ismail perusti Candlelight for Health and Education -järjestön vuonna 1995 sodan runteleman maan jälleenrakennuksen tarpeeseen:

– Palattuani Somalimaahan minulla oli palava halu tehdä jotain muuttaakseni Somalimaan lasten elämän suunta. Nuoret ovat yhteiskunnan tärkein resurssi. Somalimaan nuoret olivat eläneet sodan ja menettäneet elämässään monia mahdollisuuksia. Nyt oli heidän aikansa kokea, että joku välittää heistä ja tukee heitä. Myös vanhemmat piti vakuuttaa, että lapset kannattaa kouluttaa.

– Koulutus antaa ihmiselle voimaa. Se antaa elämän. Koulutus on somalinuorten selviytymispakkaus.

Naiset muutosvoimaksi

Shukri Ismail toimi 2004-2008 Somalimaan ensimmäisen vaalikomitean ainoana naisjäsenenä. Hän ajaa järjestöineen sinnikkäästi parannuksia Somalimaan naisten asemaan. Vuosien valistustyö naisten sukuelinten silpomisen vaaroista alkaa tuottaa tuloksia. Nyt ajetaan silpomisen kieltävää lakialoitetta sekä edistetään 25 prosentin naiskiintiötä poliittiseen päätöksentekoon.

Shukri Ismailin mukaan Somalimaan naiset ovat niin sosiaalisesti kuin taloudellisesti marginaalisessa asemassa ja lukutaidottomien suuri määrä on yhä haaste. Hän kuitenkin uskoo naisten voimaan yhteiskunnallisen muutoksen tekijöinä tulevaisuudessa:

– Naiset haluavat ehdokkaiksi ja päättäjiksi. He ovat valmiita tekemään lujasti töitä haluamiensa muutosten eteen.

Solidaarisuus onnittelee Shukri Ismailia hänen työnsä saamasta arvovaltaisesta tunnustuksesta:

– Solidaarisuus on vaikuttuneena tukenut Candlelight for Health and Education -järjestön väsymätöntä ja tuloksellista työtä Somalimaassa. Ammattikoulut luotiin tyhjästä. Tänäkin vuonna niissä opiskelee yli 300 nuorta, 40 naisyrittäjää sekä 200 luku- ja kirjoituskurssilaista. Koulutettavista noin 70 % on tyttöjä, Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Aysu Shakir-Corbishley iloitsee.

LISÄTIETOJA:
Toiminnanjohtaja Aysu Shakir-Corbishley, p. 040 559 3678, aysu.shakir-corbishley@solidaarisuus.fi
Ohjelmapäällikkö Jonna Haapanen, p. 050 560 6631, jonna.haapanen@solidaarisuus.fi
Maakoordinaattori Airi Kähärä, Somalimaa, p. 0025224427953, airi.kahara@hotmail.com

Haastattelupyynnöt ja kuvamateriaali: Viestintäpäällikkö Siru Aura, p. 050 366 3000, siru.aura@solidaarisuus.fi

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »