Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » TIEDOTE: Solidaarisuuden Tieto vähentää tuskaa -kampanja kannustaa tukemaan tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä

TIEDOTE: Solidaarisuuden Tieto vähentää tuskaa -kampanja kannustaa tukemaan tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä

 
Tieto vähentää tuskaa -kampanja kutsuu suomalaisia osallistumaan ja lahjoittamaan tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kampanjan tavoitteena on saada tukea yhden räikeimmän tyttöihin ja naisiin kohdistuvan ihmisoikeusrikkomuksen lopettamiseksi.

 

Sukuelinten silpominen on syvään juurtunut haitallinen perinne, jossa tytön ulkoisia sukuelimiä vahingoitetaan tai poistetaan. Silpomisen seurauksista kärsii peräti 130 miljoonaa tyttöä ja naista maailmassa tietyissä Afrikan, Lähi-idän ja Aasian maissa. Somalimaassa 90–98 prosenttia tytöistä joutuu silpomisen uhriksi 6–9-vuotiaina.

”Tehdessäni Julma perintö -dokumenttiohjelmaa Somalimaassa järkytyin siitä, kuinka yleisestä ilmiöstä tyttöjen sukuelinten silpomisessa on kysymys. Perinne on katkaistava. Haluan haastaa kaikki osallistumaan silpomisen vastaisen työn tukemiseen”, toimittaja Bettina Sågbom sanoo. Sågbom avaa Tieto vähentää tuskaa -kampanjan.

Solidaarisuus on tehnyt silpomisen vastaista työtä Somalimaassa vuodesta 2007 lähtien yhdessä paikallisen Candlelight for Environment, Education and Health -järjestön kanssa. Silpomisperinne voidaan katkaista äitien koulutuksen avulla. Äitien lisäksi paikallisten johtajien, opettajien ja nuorten kouluttaminen silpomisen vaaroista on avainasemassa.

”Työssä on saavutettu lupaavia edistysaskeleita. Esimerkiksi Somalimaan Erigavossa lähes kaikki koulutuksiin osallistuneet isät ja äidit rohkaisevat nyt toisia vanhempia lopettamaan silpomisen ja kertovat heille sen haitoista”, Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka kertoo.

Silpomisen estäminen vaatii yhä pitkäjänteistä ja asennemuutoksiin perustuvaa työtä.

”Olemme sitoutuneet jatkamaan silpomisen vastaista työtä, ja meillä on tahtoa laajentaa sitä myös muualle Itä-Afrikkaan. Tämä on mahdollista suomalaisten tuella – pysyvä muutos alkaa meistä kaikista”, Nuikka kannustaa.

Lahjoitus silpomisen vastaiseen työhön käynnistää pysyvän muutoksen. Kampanjaan voi osallistua osoitteessa www.estasilpominen.fi.

Tieto vähentää tuskaa -kampanjan avaus Kauppakeskus Kampin 1. kerroksessa 20.11.2014 klo 16.00. Kampanjan avaa toimittaja Bettina Sågbom, joka on tutustunut Solidaarisuuden silpomisen vastaiseen kehityshankkeeseen Somalimaassa.

Lisätietoja:

  • Miia Nuikka, toiminnanjohtaja, Solidaarisuus
    puh. 040 518 4345, miia.nuikka(at)solidaarisuus.fi
  • Samuli Tarvainen, varainhankintapäällikkö, Solidaarisuus
    puh. 040 777 7239, samuli.tarvainen(at)solidaarisuus.fi

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »