Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » TIEDOTE: Solidaarisuus vahvisti naisten lukutaitoa ja yhteiskunnallista osallistumista Somalimaassa

TIEDOTE: Solidaarisuus vahvisti naisten lukutaitoa ja yhteiskunnallista osallistumista Somalimaassa

 

Kuva: Jenni Gästgivar
Solidaarisuuden ja somalimaalaisten naisjärjestöjen verkoston Nagaad Networkin hankkeen loppuarvioinnin mukaan lukutaitokurssien merkitys naisten yhteiskunnallisen osallistumisen edistämiselle on kiistämätön. Yli 3300 somalimaalaista naista on oppinut lukemaan ja kirjoittamaan Togdheerin läänissä. Alueen kuntavaaleihin osallistui ensimmäistä kertaa myös naisehdokkaita.

Solidaarisuuden ja Nagaad Networkin kolmivuotinen hanke päättyi vuodenvaihteessa. Loppuarvioinnin mukaan se edisti merkittävällä tavalla lukutaitoa ja levitti tietoa naisten oikeuksista Togdheerin läänin kylien alueella Somalimaassa.  Lähes 5000 somalimaalaista oppi hankkeen ansiosta lukemaan. Heistä lähes 70 prosenttia oli naisia.

”Ilman lukutaitoa ihminen ei voi seurata ympäröivän maailman tapahtumia eikä osallistua tasavertaisesti päätöksentekoon”, Solidaarisuuden tasa-arvokoordinaattori Milla Mäkinen kuvaa.

Somalimaassa valtaosa päätöksistä on edelleen miesten käsissä. Koulutettuja tyttöjä on vain kolmannes poikiin verrattuna, vaikka yli puolet maan asukkaista on naisia. Poikia valmistetaan pienestä pitäen kodin ulkopuoliseen elämään työntekijöinä ja yhteiskunnallisina vaikuttajina, kun taas tyttöjen paikan ajatellaan perinteisesti olevan kotona.

”Solidaarisuuden ja Nagaad Networkin lukutaitokurssien merkitys naisten yhteiskunnallisen osallistumisen edistämiselle hankkeen toiminta-alueella on kiistämätön”, tiivistää hankkeen arvioinut kenialainen tasa-arvoasiantuntija Miruka Okumba loppuraportissaan.

Arvioinnin mukaan hankkeella oli merkittävä vaikutus naisehdokkuuksien tukemisessa.  Loppuvuodesta pidetyissä Togdheerin läänin kuntavaaleissa oli 26 naisehdokasta. Monet heistä olivat osallistuneet hankkeen koulutuksiin. Kymmenen vuotta sitten järjestetyissä alueen edellisissä kuntavaaleissa ei ollut yhtäkään naisehdokasta. Vaikka ehdokkuudet eivät vielä viime vuonnakaan johtaneet vaalivoittoihin, naisten pääsy ehdokkaiksi osoitti selvää muutosta.

Hankkeessa koulutettiin kymmeniä paikallisjohtajia, joiden asenteet muuttuivat suopeammiksi naisten osallistumista kohtaan. 

”Tämä on merkittävä saavutus. Haasteena on yhä, miten asenteet vaikuttavat käytännössä. Paikalliset mielipidevaikuttajat ovat avainasemassa muutoksia luotaessa”, Mäkinen pohtii.

Hankkeessa edistettiin myös lakia 25 prosentin naiskiintiön saamiseksi paikallishallintoon ja parlamenttiin. Aloite kuitenkin kaatui Somalimaan parlamentin ylähuoneessa, guurtissa, jonka 82 jäsenestä vain yksi on nainen.

”Somalimaan presidentti ilmaisi kuitenkin alkuvuodesta julkisesti tukensa naiskiintiölle. Tilanteessa, jossa naisten poliittinen osallistuminen on lähes nollassa, kiintiöjärjestelmä on erittäin merkittävä naisten päätöksentekoaseman vahvistamisessa ”, Mäkinen kertoo.

Solidaarisuus jatkaa naisten lukutaidon tukemista osana Somalimaan ammattikouluhanketta.

LISÄTIETOJA: Solidaarisuuden tasa-arvokoordinaattori Milla Mäkinen, puh. 050 539 9210, milla.makinen@solidaarisuus.fi

Tutustu Solidaarisuuden ja Nagaad Networkin yhteiskunnallisen vaikuttamisen hankkeen arviointiin


Nagaad Network

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »