Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » TIEDOTE: Työttömyys ja kuivuus kurittavat Somalimaata

TIEDOTE: Työttömyys ja kuivuus kurittavat Somalimaata

 
Kuluneen vuoden niukka sademäärä on ajanut Somalimaan maataloustuotannon pohjalukemiin. Samalla kasvava nuorisotyöttömyys saa nuoret etsimään mahdollisuuksia maan rajojen ulkopuolelta.

Laajalle levinnyt, akuutti aliravitsemus vallitsee suuressa osassa Somalimaata. Joulukuussa 2015 alueen ruokaturva tulee olemaan erittäin heikko, arvioi somalimaalaisen Agriculture Development Organizationin (ADO) toiminnanjohtaja Hussein Ismail Jama. Sadetta on tullut kuluneena vuonna niukasti.

”Nälänhätä on todellinen uhka, jos sadekausien aikana sataakin vain vähän”, Jama toteaa.

Maatalous on Somalian toiseksi tärkein elinkeino siitä huolimatta, että maa on enimmäkseen kuivaa puoliaavikkoa, jonka pinta-alasta vain reilut kymmenen prosenttia on viljelykelpoista.

Valmis sadevedenkeruuallas odottamassa Beerin kylässä Somalimaassa sateita saapuvaksi. Kuva: Siru Aura.

Koko Somalian alueella nuorisotyöttömyys on noin 70 prosenttia. Jaman mukaan nuorten turhautuminen ja tulevaisuuden näköalattomuus ajavat nuoria hakemaan toimeentuloa naapurimaista tai Euroopasta.

”Toimeentulomahdollisuuksien rajallisuus on suoraan yhteydessä haluun muuttaa maasta”, Jama painottaa.

Somalimaan tilanteen juuret ovat Somalian sisällissodassa. Heikko tietotaito ja sisällissodassa tuhoutunut infrastruktuuri rajoittavat yhä ihmisten toimeentulomahdollisuuksia.

Jaman mukaan nuorempi sukupolvi tietää internetin ja sosiaalisen median välityksellä Euroopan maiden vakaammista ja turvallisemmista oloista.

”Nuoret huomaavat sosiaalisen median kautta, miten erilaista elämä Euroopan maissa on. Moni nuori toteaa ’äiti, minun on lähdettävä’”, Jama kertoo.

Somalimaassa ei ole riittävää taloudellista kasvua nuorisotyöttömyyden ratkaisemiseksi. Jaman mukaan merkittävä syy taloudellisen kasvun hitauteen on sisällissodasta johtuva koulutuksen ja osaamisen puute.

Nuoret uskovat, että Euroopassa on tarjolla runsaasti mahdollisuuksia parempaan elämään.

”He eivät lähde itsensä, vaan perheidensä takia. Nuoret haaveilevat saavansa Euroopasta töitä, jolla he voivat elättää äitinsä, sisaruksensa ja sukulaisensa”, Jama painottaa.

Somali-diasporalla on suuri merkitys Somalimaan kehittämisessä.

”Diasporassa elävät sekä Somalimaahan palaavat haluavat auttaa maan jälleenrakentamisessa ja he edistävät muun muassa maan talouskasvua. Diasporalla on erittäin tärkeä osa yhteiskunnan rakentamisessa sekä liiketoiminnan kehittämisessä ja uusien työpaikkojen luomisessa”, Jama kertoo.

ADO on Solidaarisuuden pitkäaikainen kumppanijärjestö Somalimaassa. Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeissa Somalimaassa lisätään pienviljelijöiden tietoja ja taitoja maataloustuotannosta koulutuksen ja neuvonnan avulla sekä vahvistetaan muun muassa nuorten työllistymistä tarjoamalla keinoja yrittäjyyteen.

Hussein_Ismail_Jama_kuva_paras_Airi_Kähärä_600_verkkoon

Hussein Ismail Jama. Kuva: Airi Kähärä.

Suomen vierailullaan Hussein Ismail Jama kertoo Somalimaan nykytilanteesta ja maailman heikoimpiin lukeutuvan ruokaturvan kehittämisestä Solidaarisuuden 45-vuotisjuhlaseminaarissa 11.11.2015 klo 11.30–16.00 Helsingin Balderin salissa.

Vielä ehdit ilmoittautua seminaariin mukaan. Lue lisää tästä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Satu Vesterinen, satu.vesterinen(at)solidaarisuus.fi, puh. +358 50 5366 566

Siru Aura, siru.aura(at)solidaarisuus.fi, puh. +358 50 366 3000

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »