Etusivu » Ajankohtaiset » Yleinen » Mitä silpomisvaarassa olevien tyttöjen turvaleirillä tehdään?

Mitä silpomisvaarassa olevien tyttöjen turvaleirillä tehdään?

 
Lomakaudet ovat Kenian Kisiissä tytöille riskiaikaa joutua sukuelinten silpomisen uhriksi. Solidaarisuus järjestää leirejä, joilla tytöt ovat turvassa silpomiselta.

Tyttöjen sukuelinten silpomisia tehdään erityisesti silloin, kun lapsilla on koulusta lomaa ja aikaa toipua leikkauksen aiheuttamista vammoista. Keniassa koululaiset lomailevat huhtikuussa, elokuussa ja joulukuussa.

Solidaarisuus järjestää silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä. Leireillä tytöt oppivat ikätasoisesti silpomisperinteen kulttuurisista syistä, siihen liittyvistä uskomuksista ja silpomisen terveyshaitoista. Heille kerrotaan, kuinka tärkeitä ja arvokkaita he ovat ja ettei kukaan saa kajota heihin ilman lupaa. Lapsia opetetaan puolustamaan omia oikeuksiaan sekä pienten sisarustensa ja ystäviensä oikeuksia. Leirillä käsitellään myös, miten ympärileikkauksen seurauksien kanssa voi oppia elämään.

Leiriviikon aikana leikitään, lauletaan, kilpaillaan ja lausutaan runoja. Lapset käsittelevät silpomista ja heissä herääviä tunteita myös piirtäen ja kirjoittaen.

Leireillä vierailevat roolimallit ovat lapsille eläviä esimerkkejä siitä, että silpomaton tyttö voi menestyä elämässään.

Viimeisenä päivänä paikalle kutsutaan lasten vanhemmat. He osallistuvat leirin loppujuhlaan, jossa lapset esiintyvät ja näyttävät, mitä he ovat viikon aikana tehneet ja oppineet.

 

Kuvan tytöt esittävät tarinaa nuoresta silvotusta tytöstä, joka ei tahdo mennä vanhan miehen kanssa naimisiin. Silpomista käsitellään leirillä muun muassa tanssin ja laulun avulla.

 

Lapset seuraavat esitystä.

 

Oppitunneilla käsitellään ikätasoisesti silpomisen syitä ja siihen liittyviä kulttuurisia uskomuksia.

 

Lapsille opetetaan, että silpominen ja siinä avustaminen on laissa kiellettyä. He oppivat, kenelle voi ilmoittaa jos epäilee aikuisten suunnittelevan silpomista.

 

Leirin lopuksi juhlitaan ja tanssitaan.

 

Loppujuhlaan kutsutaan myös lasten vanhemmat.

 

 

Sinä voit auttaa järjestämään leirejä. Lahjoita nyt.

 

Teksti: Ulla Sarén ja Ada Bergroth

Kuvat: Ulla Sarén

 

 

 

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »
 
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa ja ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi. Solidaarisuuden turvaleireillä Keniassa opetetaan, että naiseksi voi kasvaa ilman silpomista.
Lue lisää »
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.
Lue lisää »