Etusivu » Ajankohtaiset » Yleinen » Mitä silpomisvaarassa olevien tyttöjen turvaleirillä tehdään?

Mitä silpomisvaarassa olevien tyttöjen turvaleirillä tehdään?

 
Lomakaudet ovat Kenian Kisiissä tytöille riskiaikaa joutua sukuelinten silpomisen uhriksi. Solidaarisuus järjestää leirejä, joilla tytöt ovat turvassa silpomiselta.

Tyttöjen sukuelinten silpomisia tehdään erityisesti silloin, kun lapsilla on koulusta lomaa ja aikaa toipua leikkauksen aiheuttamista vammoista. Keniassa koululaiset lomailevat huhtikuussa, elokuussa ja joulukuussa.

Solidaarisuus järjestää silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä. Leireillä tytöt oppivat ikätasoisesti silpomisperinteen kulttuurisista syistä, siihen liittyvistä uskomuksista ja silpomisen terveyshaitoista. Heille kerrotaan, kuinka tärkeitä ja arvokkaita he ovat ja ettei kukaan saa kajota heihin ilman lupaa. Lapsia opetetaan puolustamaan omia oikeuksiaan sekä pienten sisarustensa ja ystäviensä oikeuksia. Leirillä käsitellään myös, miten ympärileikkauksen seurauksien kanssa voi oppia elämään.

Leiriviikon aikana leikitään, lauletaan, kilpaillaan ja lausutaan runoja. Lapset käsittelevät silpomista ja heissä herääviä tunteita myös piirtäen ja kirjoittaen.

Leireillä vierailevat roolimallit ovat lapsille eläviä esimerkkejä siitä, että silpomaton tyttö voi menestyä elämässään.

Viimeisenä päivänä paikalle kutsutaan lasten vanhemmat. He osallistuvat leirin loppujuhlaan, jossa lapset esiintyvät ja näyttävät, mitä he ovat viikon aikana tehneet ja oppineet.

 

Kuvan tytöt esittävät tarinaa nuoresta silvotusta tytöstä, joka ei tahdo mennä vanhan miehen kanssa naimisiin. Silpomista käsitellään leirillä muun muassa tanssin ja laulun avulla.

 

Lapset seuraavat esitystä.

 

Oppitunneilla käsitellään ikätasoisesti silpomisen syitä ja siihen liittyviä kulttuurisia uskomuksia.

 

Lapsille opetetaan, että silpominen ja siinä avustaminen on laissa kiellettyä. He oppivat, kenelle voi ilmoittaa jos epäilee aikuisten suunnittelevan silpomista.

 

Leirin lopuksi juhlitaan ja tanssitaan.

 

Loppujuhlaan kutsutaan myös lasten vanhemmat.

 

 

Sinä voit auttaa järjestämään leirejä. Lahjoita nyt.

 

Teksti: Ulla Sarén ja Ada Bergroth

Kuvat: Ulla Sarén

 

 

 

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »