Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Tytöt turvaan -keräyksen potti kasvoi yli 83 tuhanteen euroon

Tytöt turvaan -keräyksen potti kasvoi yli 83 tuhanteen euroon

 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on julmaa väkivaltaa ja se vaikuttaa pysyvästi tytön elämään. Silpomisia tehdään eniten koululaisten loma-aikoina, jolloin tytöillä on aikaa toipua leikkauksen aiheuttamista vammoista. 

Solidaarisuus järjesti joulun alla Tytöt turvaan -keräyksen silpomisvaarassa olevien kenialaistyttöjen auttamiseksi. Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa silpomisen vastaiseen työhön muutaman viikon mittaisen keräyksen aikana.  

Kerätyillä varoilla järjestetään Kenian Kisiissä turvaleirejä silpomisvaarassa oleville tytöille koulujen loma-aikoina, draamatyöpajoja koululaisille pitkin vuotta sekä koulutuksia niin vanhemmille, isovanhemmille, opettajille, päättäjille kuin terveydenhoitoalalla työskenteleville. 

Kenian Kisiissä työskentelevät hanketyöntekijät lähettävät lämpimät kiitoksensa keräykseen lahjoittaneille suomalaisille: ”Olemme erittäin kiitollisia antamastanne tuesta tälle hankkeelle”, sanoo Grace Kerubo. 

Tyttöjä osallistumassa turvaleirin pihaleikkiin.

 

Silpomisperinne ja lapsiavioliitot 

Silpomisperinne vaikuttaa terveysongelmien lisäksi tyttöjen mahdollisuuksiin kouluttautua. Silpomisen läpikäynyt tyttö mielletään valmiiksi avioliittoon, jolloin myös koulutie voi päättyä lyhyeen. 

”Avioliittoja solmitaan nuorena”, vahvistaa turvaleireillä työskentelevä Jacob Magero. 

Leireillä tytöt oppivat omista oikeuksistaan ja ennen kaikkea puolustamaan niitä.  

”Turvaleirille osallistuneet lähtevät koulutuksesta mukanaan tietoa, jota he jakavat eteenpäin omissa yhteisöissään. Eikä kyse ole pelkästään sukuelinten silpomisen haittavaikutuksista, vaan myös muista naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvistä asioista”, Magero kertoo. 

Viimeisenä leiripäivänä paikalle kutsutaan lasten vanhemmat. On tärkeää saada vanhemmat sitoutumaan siihen, ettei heidän tyttäriään tarvitse silpoa. Parhaimmillaan leiri toimii korvaavana siirtymäriittinä tytöstä naiseksi.  

Vanhemmat osallistuvat leirin loppujuhlaan, jossa lapset esiintyvät ja näyttävät, mitä he ovat leirin aikana oppineet. Lapset ovat leirin jälkeen ainakin tietoisia siitä, että tyttö voi varttua terveeksi ja kunnialliseksi naiseksi omaan tahtiinsa ilman, että hänen sukuelimiään tarvitsisi silpoa. 

Leireillä tytöille opetetaan, miksi heidän kulttuurissaan elää vahvana silpomisperinne ja miksi se on haitaksi tytöille.

 

KIITOS KAIKILLE TYTÖT TURVAAN -KERÄYKSEEN OSALLISTUNEILLE! 

teksti: Ada Bergroth

kuvat: Ulla Sarén

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »