Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Tyttöjen silpomattomuuden tukeminen lahjoittajan näkökulmasta

Tyttöjen silpomattomuuden tukeminen lahjoittajan näkökulmasta

Anne-Mari Leinonen

Muut kirjoitukset »
 
"Maapallolla on lukuisia vääryyksiä ja epäkohtia. Usein niistä kärsivät erityisesti naiset ja tytöt. Solidaarisuuden silpomattomuustyöhön lahjoittaminen on satsaus väkivallattomaan, vakaampaan, vauraampaan tulevaisuuteen laajoille ihmisyhteisöille esimerkiksi Somalimaassa ja Keniassa."

Vuonna 2009 elokuvateattereihin tuli draamaelokuva Aavikon kukka. Se pohjautuu Waris Dirien omaelämäkertaan.  Elokuva kertoo köyhän somalialaistytön, Darien tiestä kansainväliseksi huippumalliksi.

Elokuva on myös voimakas kannanotto silpomisperinnettä vastaan. Sen nähtyäni tajusin viimeistään, että tyttöjen silpomisessa on kysymys vakavasta fyysisestä ja henkisestä väkivallasta. On vaikeaa kuvitella suurempaa epäkohtaa ja vääryyttä maailmassa.

Siksi lähdin epäluuloitta Solidaarisuuden Silpomaton-kampanjan kuukausilahjoittajaksi. Lahjoittamani summa kuukaudessa ei ole suuri, mutta pisaroista kasvaa meri… jos yhä useammat ihmiset lahjoittavat pienempiäkin summia säännöllisesti, saadaan näistä lopulta kokoon summia huomattaviin uudistuksiin. Silpomisen vastaisessa työssä tärkeää on myös toiminnan pitkäjänteisyys.

 

Kun olen puhunut lahjoittamisesta ihmisten kanssa, jotkut ovat väittäneet esimerkiksi, etteivät lahjoitusvarat kohdistu sinne, minne järjestöt lupaavat ne kohdistaa. Tässä tuloksia kuitenkin ”todisteena” Solidaarisuuden vuosikertomuksesta 2017:

  • 68 000 ihmistä hyötyi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta työstä
  • Vastuunkantajat aktivoituivat naisten puolestapuhujina monella rintamalla
  • 32 vapaaehtoista järjesti yli 700 koulutusta ja keskustelutilaisuutta vuoden aikana
  • 40 vapaaehtoista opettajaa järjesti normaalin opetuksen lisäksi 107 silpomista käsittelevää tilaisuutta
  • Turvaleirejä perustettiin koulujen lomien alkaessa reaktiona lisääntyvään silpomisuhkaan
  • 83% poliitikoista vastusti avoimesti silpomisperinnettä (vertaa 2015 vain 16%)
  • Väkivallasta puhumisesta pelkäävien määrä laski jopa 50% vuodesta 2015

Haluan avoimesti kannattaa tyttöjen silpomattomuutta ja saada yhä useammat ihmiset ymmärtämään, kuinka tärkeästä asiasta on kyse. Aihetta on pidetty yhä edelleen jopa osittain maailmanlaajuisesti vaiettavana tabuaiheena. On aika herätä todellisuuteen ja katsoa tätä vaiettua ongelmaa silmästä silmään.

 

Suosittelen kaikkia lukemaan Waris Dirien omaelämäkerrallisen kirjan Aavikon kukka tai katsomaan sen dvd-elokuvana.

Lahjoittajan näkökulmasta on palkitsevaa saada tietoja vuoden aikana yllämainitun kaltaisista tuloksista liittyen silpomisperinteen vastaiseen työhön. Lahjoitukset eivät mene hukkaan. Maailman ja Suomen tulee reagoida vakavaan, usein vaiettuun, traumaattiseen tyttöihin kohdistuvaan systemaattiseen väkivaltaan nimeltä SILPOMINEN.

 

Kirjoittaja on suomalainen kaupallisen alan työntekijä, joka toimii Solidaarisuuden kuukausilahjoittajana ja vapaaehtoisena sekä harrastaa vapaa-aikanaan kirjoittamista ja lenkkeilyä.

Auta pelastamaan tyttöjä silpomiselta.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

"Näyttely tuo lähemmäksi ne yksilöt, jotka ovat nousseet kehittämään sisältä päin omaa kulttuuriaan ja vaatimaan pysyvää muutosta koko yhteisölleen. Nämä yksilöt osoittavat, kuinka hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä", Meeri Koutaniemi kertoo Muutoksentekijät-valokuvanäyttelystään.
Lue lisää »
Terveydenhuollon ammattilaiset silpovat tyttöjä salaa sairaaloissa ja yksityisillä klinikoilla, joissa leikkaukset tehdään nopeasti eikä niistä jää jälkeä asiakirjoihin.
Lue lisää »
 
Haemme Helsingin tiimiimme energistä ja tuloshakuista varainhankinta- ja viestintäjohtajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.
Lue lisää »
"Maapallolla on lukuisia vääryyksiä ja epäkohtia. Usein niistä kärsivät erityisesti naiset ja tytöt. Solidaarisuuden silpomattomuustyöhön lahjoittaminen on satsaus väkivallattomaan, vakaampaan, vauraampaan tulevaisuuteen laajoille ihmisyhteisöille esimerkiksi Somalimaassa ja Keniassa."
Lue lisää »
Sukuelinten silpominen on monelle tytölle ja naiselle edelleen arkipäivää. Kammottava perinne on jatkunut maassa jo tuhansia vuosia, mutta vihdoin tunnelin päässä alkaa häämöttää valoa – kiitos Nimo Ibrahim Abdin kaltaisten vapaaehtoistyöntekijöiden, jotka kiertävät ympäri kotimaataan kertomassa ihmisille silpomisen haittavaikutuksista.
Lue lisää »
Ratkaise kuivuushaasteita yläasteikäisten nuorten kanssa – Hae Game Masteriksi Viimeinen Pisara -pulmapeliin!
Lue lisää »