Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Tyttöjen silpomattomuuden tukeminen lahjoittajan näkökulmasta

Tyttöjen silpomattomuuden tukeminen lahjoittajan näkökulmasta

Anne-Mari Leinonen

Muut kirjoitukset »
 
"Maapallolla on lukuisia vääryyksiä ja epäkohtia. Usein niistä kärsivät erityisesti naiset ja tytöt. Solidaarisuuden silpomattomuustyöhön lahjoittaminen on satsaus väkivallattomaan, vakaampaan, vauraampaan tulevaisuuteen laajoille ihmisyhteisöille esimerkiksi Somalimaassa ja Keniassa."

Vuonna 2009 elokuvateattereihin tuli draamaelokuva Aavikon kukka. Se pohjautuu Waris Dirien omaelämäkertaan.  Elokuva kertoo köyhän somalialaistytön, Darien tiestä kansainväliseksi huippumalliksi.

Elokuva on myös voimakas kannanotto silpomisperinnettä vastaan. Sen nähtyäni tajusin viimeistään, että tyttöjen silpomisessa on kysymys vakavasta fyysisestä ja henkisestä väkivallasta. On vaikeaa kuvitella suurempaa epäkohtaa ja vääryyttä maailmassa.

Siksi lähdin epäluuloitta Solidaarisuuden Silpomaton-kampanjan kuukausilahjoittajaksi. Lahjoittamani summa kuukaudessa ei ole suuri, mutta pisaroista kasvaa meri… jos yhä useammat ihmiset lahjoittavat pienempiäkin summia säännöllisesti, saadaan näistä lopulta kokoon summia huomattaviin uudistuksiin. Silpomisen vastaisessa työssä tärkeää on myös toiminnan pitkäjänteisyys.

 

Kun olen puhunut lahjoittamisesta ihmisten kanssa, jotkut ovat väittäneet esimerkiksi, etteivät lahjoitusvarat kohdistu sinne, minne järjestöt lupaavat ne kohdistaa. Tässä tuloksia kuitenkin ”todisteena” Solidaarisuuden vuosikertomuksesta 2017:

  • 68 000 ihmistä hyötyi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta työstä
  • Vastuunkantajat aktivoituivat naisten puolestapuhujina monella rintamalla
  • 32 vapaaehtoista järjesti yli 700 koulutusta ja keskustelutilaisuutta vuoden aikana
  • 40 vapaaehtoista opettajaa järjesti normaalin opetuksen lisäksi 107 silpomista käsittelevää tilaisuutta
  • Turvaleirejä perustettiin koulujen lomien alkaessa reaktiona lisääntyvään silpomisuhkaan
  • 83% poliitikoista vastusti avoimesti silpomisperinnettä (vertaa 2015 vain 16%)
  • Väkivallasta puhumisesta pelkäävien määrä laski jopa 50% vuodesta 2015

Haluan avoimesti kannattaa tyttöjen silpomattomuutta ja saada yhä useammat ihmiset ymmärtämään, kuinka tärkeästä asiasta on kyse. Aihetta on pidetty yhä edelleen jopa osittain maailmanlaajuisesti vaiettavana tabuaiheena. On aika herätä todellisuuteen ja katsoa tätä vaiettua ongelmaa silmästä silmään.

 

Suosittelen kaikkia lukemaan Waris Dirien omaelämäkerrallisen kirjan Aavikon kukka tai katsomaan sen dvd-elokuvana.

Lahjoittajan näkökulmasta on palkitsevaa saada tietoja vuoden aikana yllämainitun kaltaisista tuloksista liittyen silpomisperinteen vastaiseen työhön. Lahjoitukset eivät mene hukkaan. Maailman ja Suomen tulee reagoida vakavaan, usein vaiettuun, traumaattiseen tyttöihin kohdistuvaan systemaattiseen väkivaltaan nimeltä SILPOMINEN.

 

Kirjoittaja on suomalainen kaupallisen alan työntekijä, joka toimii Solidaarisuuden kuukausilahjoittajana ja vapaaehtoisena sekä harrastaa vapaa-aikanaan kirjoittamista ja lenkkeilyä.

Auta pelastamaan tyttöjä silpomiselta.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Haaveiletko työstä, jolla on syvempi merkitys ja jossa voit kehittyä talouden ammattilaisena? Solidaarisuus uudistaa taloushallintoaan ja lahjoittajapalveluaan. Tule ottamaan vastuu kasvuhakuisen järjestön talouden, lahjoittajapalvelun ja hallinnon perustehtävistä. Pääset osallistumaan myös…
Lue lisää »
Terveyskeskuksen johtaja Fadhya Mahamed Ege kertoo silpomisen vaaroista kaikille terveyskeskuksessa vieraileville, mutta näin ei ole aina ollut. Hänkin oli aiemmin yksi ympärileikkausperinteen kannattajista.
Lue lisää »
 
Haluamme, että avun tarpeessa olevat tytöt ja pojat sekä heidän perheensä tulevat aidosti kuulluiksi ja nähdyiksi. Meillä on suora yhteys paikallisyhteisöihin. Toimimme luotettavien ja osaavien paikallisten kumppaneiden kanssa.
Lue lisää »
Pieni Nima-tyttö on onnekas, sillä hänen isänsä ei aio silpoa omia tyttäriään.
Lue lisää »
Tyttöjen ympärileikkaus tapahtuu usein tytön äidin suostumuksella sosiaalisen paineen siivittämänä. Miesten hiljaisuus puolestaan ylläpitää traditiota yhteisöissä.
Lue lisää »
Seksuaalioikeusverkosto on suomalaisten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien järjestöjen muodostama vaikuttajaverkosto, jota koordinoi Väestöliitto. Verkostossa toimivat Amnestyn Suomen osasto, Hivpoint, Ihmisoikeusliitto, Kehys, Monika-Naiset liitto, Naisjärjestöjen keskusliitto, Nytkis, Plan International Suomi, Seta, Sexpo, Solidaarisuus, Suomen UN Women, Suomen World Vision, Vammaiskumppanuus ja Väestöliitto.
Lue lisää »