Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Tyttöjen silpomattomuuden tukeminen lahjoittajan näkökulmasta

Tyttöjen silpomattomuuden tukeminen lahjoittajan näkökulmasta

Anne-Mari Leinonen

Muut kirjoitukset »
 
"Maapallolla on lukuisia vääryyksiä ja epäkohtia. Usein niistä kärsivät erityisesti naiset ja tytöt. Solidaarisuuden silpomattomuustyöhön lahjoittaminen on satsaus väkivallattomaan, vakaampaan, vauraampaan tulevaisuuteen laajoille ihmisyhteisöille esimerkiksi Somalimaassa ja Keniassa."

Vuonna 2009 elokuvateattereihin tuli draamaelokuva Aavikon kukka. Se pohjautuu Waris Dirien omaelämäkertaan.  Elokuva kertoo köyhän somalialaistytön, Darien tiestä kansainväliseksi huippumalliksi.

Elokuva on myös voimakas kannanotto silpomisperinnettä vastaan. Sen nähtyäni tajusin viimeistään, että tyttöjen silpomisessa on kysymys vakavasta fyysisestä ja henkisestä väkivallasta. On vaikeaa kuvitella suurempaa epäkohtaa ja vääryyttä maailmassa.

Siksi lähdin epäluuloitta Solidaarisuuden Silpomaton-kampanjan kuukausilahjoittajaksi. Lahjoittamani summa kuukaudessa ei ole suuri, mutta pisaroista kasvaa meri… jos yhä useammat ihmiset lahjoittavat pienempiäkin summia säännöllisesti, saadaan näistä lopulta kokoon summia huomattaviin uudistuksiin. Silpomisen vastaisessa työssä tärkeää on myös toiminnan pitkäjänteisyys.

 

Kun olen puhunut lahjoittamisesta ihmisten kanssa, jotkut ovat väittäneet esimerkiksi, etteivät lahjoitusvarat kohdistu sinne, minne järjestöt lupaavat ne kohdistaa. Tässä tuloksia kuitenkin ”todisteena” Solidaarisuuden vuosikertomuksesta 2017:

  • 68 000 ihmistä hyötyi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta työstä
  • Vastuunkantajat aktivoituivat naisten puolestapuhujina monella rintamalla
  • 32 vapaaehtoista järjesti yli 700 koulutusta ja keskustelutilaisuutta vuoden aikana
  • 40 vapaaehtoista opettajaa järjesti normaalin opetuksen lisäksi 107 silpomista käsittelevää tilaisuutta
  • Turvaleirejä perustettiin koulujen lomien alkaessa reaktiona lisääntyvään silpomisuhkaan
  • 83% poliitikoista vastusti avoimesti silpomisperinnettä (vertaa 2015 vain 16%)
  • Väkivallasta puhumisesta pelkäävien määrä laski jopa 50% vuodesta 2015

Haluan avoimesti kannattaa tyttöjen silpomattomuutta ja saada yhä useammat ihmiset ymmärtämään, kuinka tärkeästä asiasta on kyse. Aihetta on pidetty yhä edelleen jopa osittain maailmanlaajuisesti vaiettavana tabuaiheena. On aika herätä todellisuuteen ja katsoa tätä vaiettua ongelmaa silmästä silmään.

 

Suosittelen kaikkia lukemaan Waris Dirien omaelämäkerrallisen kirjan Aavikon kukka tai katsomaan sen dvd-elokuvana.

Lahjoittajan näkökulmasta on palkitsevaa saada tietoja vuoden aikana yllämainitun kaltaisista tuloksista liittyen silpomisperinteen vastaiseen työhön. Lahjoitukset eivät mene hukkaan. Maailman ja Suomen tulee reagoida vakavaan, usein vaiettuun, traumaattiseen tyttöihin kohdistuvaan systemaattiseen väkivaltaan nimeltä SILPOMINEN.

 

Kirjoittaja on suomalainen kaupallisen alan työntekijä, joka toimii Solidaarisuuden kuukausilahjoittajana ja vapaaehtoisena sekä harrastaa vapaa-aikanaan kirjoittamista ja lenkkeilyä.

Auta pelastamaan tyttöjä silpomiselta.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »