Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Uganda yllätti

Uganda yllätti

 

Solidaarisuuden Somalimaan maakoordinaattori Airi Kähärä pohtii blogissamme, voisiko Ugandan hanketyön kokemuksia soveltaa Somalimaassa.

Alan innolla lukea Solidaarisuuden Ugandan hankesuunnitelmia. Solidaarisuuden ugandalaisen kumppanin Irdin osuuskuntahanke kiinnostaa valtavasti nyt, kun Somalimaan uuden ruokaturvahankkeen suunnitteluvaihe on loppusuoralla. Mieltä askarruttaa, kuinka Ugandan maatalouden osuuskunnat toimivat. Voiko niistä saada oppia Somalimaahan?

Hankesuunnitelmien lukeminen oli kokemus jo sinänsä. Huh, miten he ovat osanneetkin kirjoittaa näin hyviä suunnitelmia! Niin paljon taustatietoa – faktoja lähteineen – on olemassa. Mistä ihmeessä tällaista tietoa saa? Onko Ugandan maakoordinaattorilla salainen agentti kunnallistoimistossa? Onko kunnallistoimisto oikeasti olemassa? Kyllä Somalimaassakin on kunnallistoimisto Buraossa, mutta harvoin siellä on ketään paikalla. Syykin on selvä. Palkat ovat niin huonot, että hengen pitimeksi on oltava muita tulonhankintakeinoja. Huonosti saa taustatietoa myös muilta järjestöiltä ja toimijoilta. Huokaus.

Hankesuunnitelmia lukiessa ymmärsin, että Ugandassa asuu monta kymmentä kertaa enemmän ihmisiä kuin Somalimaassa ja toimijoita itsenäisessä valtiossa on tuhannesti enemmän. Tietysti! Siksi tietoakin on enemmän saatavilla.

Ugandan molemmissa Solidaarisuuden työ ja toimeentulo-ohjelman hankkeissa on sukupuolten tasa-arvoon liittyviä aktiviteetteja, joita toteuttaa tämän alan ammattiosaajien järjestö. Voisiko tällaista mallia kokeilla myös Somalimaassa? Päätän ottaa asian esille Somalimaan kumppaneiden Clhen ja ADOn toiminnanjohtajien kanssa.

Ugandassa seuraan, kun Solidaarisuuden ugandalaisen kumppanin Cofcawen koulutustilaisuudessa puhutaan perheväkivallasta ja perheensuunnittelun rytmimenetelmästä yhdessä isille ja äideille. Koululuokan taaimmaisesta rivistä nousee nuori nainen, joka vastausvuoron saatuaan kysyy kirkkaalla äänellä: ”Miten voin estää raskaaksi tulemisen kun kuukautisten jälkeen tekee niin mieli seksiä?”

Hämmennyn. Miten ihmeessä nainen uskaltaa esittää tällaisen kysymyksen näin avoimesti isossa koululuokassa? Itse olisin voinut kysyä moista asiaa vain lähimmiltä ystäviltäni Suomessa. Somalimaassa en ole ikinä kuullut miesten enkä naisten puhuvan seksistä, perhesuunnittelusta nyt puhumattakaan.
Entä voisiko perheväkivallasta puhua Somalimaassa? En usko. Ei ainakaan tällä tavoin kuin Ugandassa. Toimintaympäristö on tässä suhteessa aivan erilainen.

Islamilaisessa Somalimaassa toivotaan mahdollisimman suurta lapsilukua. Lasten määrän pienentämispuheet koetaan loukkaavina ja uskontoa kunnioittamattomina. Asiasta ei puhuta, vaikka äidin terveys ei enää kestäisi uusien lasten syntymistä. Kulttuuriset erot Ugandan ja Somalimaan välillä ovat niin suuret, että puntariin jäävät vielä oikeat välineet Somalimaan perhesuunnitteluun.

Airi Kähärä, Solidaarisuuden Somalimaan maakoordinaattori

Blogissamme Solidaarisuuden väki kertoo työstään ja kommentoi maailman menoa.

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »