Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » Unelmana silpomattomat sukupolvet

Unelmana silpomattomat sukupolvet

 
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard Oseko.

Bernard Oseko on kenialaisen Manga Heart -järjestön toiminnanjohtaja ja viiden lapsen isä. Manga Heart -järjestö on yksi Solidaarisuuden kumppanijärjestöistä, joka tekee työtä tyttöjen sukuelinten silpomisen ehkäisemiseksi kisii-yhteisössä.

Isoin haaste on silpomiskulttuurin perinteen ja sosiaalisen paineen kitkeminen.

”Yhä edelleen yhteisön iäkkäämmät jäsenet uskovat, ettei silpomaton tyttö pääse naimisiin”, kertoo Oseko.

Kolmen tyttären isän unelmana kuitenkin on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina.

Pimeyden keskellä näkyykin valon pilkahduksia, ja Oseko on erityisen iloinen Manga Heartin ja Solidaarisuuden tähänastisista saavutuksista.

Kisii-heimon kaltaista, pientä yhteisöä ja sen jäseniä on vaikea tavoittaa valtakunnallisten ja isoissa kaupungeissa toimivien järjestöjen puolelta, mutta Manga Heartin paikallinen toiminta on onnistunut tavoittamaan paikalliset ihmiset.

Jo nyt nuoret ja lapset uskaltavat vastustaa vanhempiaan, ja tietoisuus silpomisen seurauksista leviää yhteisössä. ”Heimon vanhempien jäsenten pään kääntäminen vaatii kuitenkin yhä pitkäjänteistä työtä”, toteaa Oseko ja jatkaa: ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä.”

Bernard Osekon visio on saada tyttöjen sukuelinten silpomisperinne loppumaan kokonaan. Kuva: Ulla Sarén

”Otatko rahat vai pelastatko tytön?”

Lomakauden alla Manga Heart vierailee paikallisissa kouluissa ja kertoo oppilaille, vanhemmille ja opettajille sukuelinten silpomisesta aiheutuvista elämänmittaisista haitoista ja seuraamuksista. Näin joulun alla kisii-yhteisön tytöt ovat suuressa vaarassa, koska iso osa silpomisista ajoittuu koulujen loma-ajoille, jolloin toimenpiteet on helpompi tehdä salassa.

Koululaisille kerrotaan sukuelinten silpomisesta aiheutuvista elämänmittaisista seuraamuksista ikätasoon sopivalla tavalla erilaisten aktiviteettien kautta. Kuva: Ulla Sarén

Laittoman silpomistoimenpiteen tekee tavallisesti lääketieteen ammattilainen, jolle maksetaan rahallinen palkkio. Oseko haluaa saada myös nämä ihmiset ymmärtämään, että rahaa tärkeämpää on tyttöjen hyvinvointi. Oseko haluaakin haastaa leikkaajat ja kysyä kumman he valitsevat: ”Otatko rahat vai pelastatko tytön elämänmittaiselta kärsimykseltä?”

Turvaleirien kysyntä kasvaa

Aiemmin naiset kärsivät silpomisesta hiljaa, mutta mitä laajemmalle tietoisuus silpomisperinteen haitoista leviää, sitä useampi vanhempi havahtuu suojelemaan tyttäriään. Turvaleirien päätteeksi vanhemmat kutsutaan leirille loppujuhlaan, jotta vanhemmat sitoutuisivat olemaan silpomatta tyttäriään.

Leireillä lapsille opetetaan elämänhallintataitoja ja leirit ovatkin nousseet myös vanhempien suosioon sen myötä. Nykyään leireille on jo tulossa enemmän lapsia kuin mukaan mahtuu.

Tyttöjä evästauolla Bernard Osekon luotsaaman Manga Heart -järjestön leirillä, joilla tytöt oppivat omista oikeuksistaan. Kuva: Ulla Sarén

”Leiripaikoista on pula. Lisäresurssien avulla voisimme tarjota turvapaikan yhä useammalle tytölle”, kertoo Oseko. ”Resurssit todella kohdennetaan sinne, missä apua eniten tarvitaan. Suomalaisista on nyt jo ollut todella merkittävästi apua”, kiittelee Oseko.

AUTA BERNARDIA SAAVUTTAMAAN UNELMANSA. LAHJOITA JA AUTA TYTÖT TURVAAN.

 

teksti: Tiia Kostiainen
haastattelu ja kuvat: Ulla Sarén
litterointi: Maiju Palosaari

 

Asiasanat: , , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »