Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Uusi silpomisen vastainen kampanja haastaa suomalaiset sijoittamaan tyttöihin

Uusi silpomisen vastainen kampanja haastaa suomalaiset sijoittamaan tyttöihin

 
Silpomaton-kampanja haastaa 3000 suomalaista sijoittamaan tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi Keniassa. Mukana ovat presidentti Tarja Halonen ja kuvajournalisti Meeri Koutaniemi, jotka naistenpäivänä 8.3. julkaistavassa videossa keskustelevat silpomisen vastaisesta työstä.

Silpomaton-kampanja hakee esikuvaa joukkorahoituksesta. ”Etsimme sijoittajia, jotka ovat halukkaita investoimaan naisten ja tyttöjen hyvinvointiin. Sukuelinten silpominen on valtava ihmisoikeusrikos, jota ei pysäytetä ilman resursseja, ihmisten osallistumista ja aikaa”, sanoo Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka.

Hanke on rajattu Keniaan Nyanzan alueelle, jota asuttavan kisii-heimon parissa lähes jokainen tyttö silvotaan. Työn ensimmäinen vaihe kestää kolme vuotta. Työ silpomista vastaan on vasta alkamassa alueella ja sen eteneminen riippuu pitkälti suomalaisten sijoittajien halukkuudesta tukea toimintaa.

”Emme lupaa ihmelääkkeitä. ’Lahjoita kymppi ja pelastat lapsen’ – sellainen mielikuva ei ole todellisuutta, kun puhutaan silpomisen vastaisesta työstä. Tarvitaan sitoutumista muutokseen ja läsnäoloa ongelman ytimessä. Sen me voimme tarjota”, Nuikka kertoo.

Keniassa silpomisen vastaisen työn suunnittelee ja toteuttaa kolme paikallista järjestöä, joilla on kokemusta naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisestä yhteisöissään. Paikallisen kulttuurin tuntemus on edellytys asenteiden pysyvälle muutokselle.

Kenialaisen Manga Heart -järjestön toiminnanjohtaja Bernard Oseko kuvailee Solidaarisuuden lähestymistavan olevan alueella täysin uutta: ”Tämä ei ole ylätason vaikuttamistyötä, vaan olemme sisällä perheissä vaikuttamassa mielipiteisiin.”

Kampanja lupaa tavoittaa 13 000 kenialaista naista ja 3000 miestä suomalaisten lahjoituksilla. Nuikan mukaan projekti toimii avoimuuden ja läpinäkyvyyden periaatteiden mukaan.

Meeri ja Tarja_pienennetty

Meeri Koutaniemi ja presidentti Tarja Halonen tapasivat ensimmäistä kertaa.

”Kehitykseen kuuluu myös vastoinkäymisiä voittojen ja onnistumisten lisäksi. Kun sijoittaa tähän projektiin, saa vastineeksi aitiopaikan siihen, miten muutos käynnistetään kenialaisissa yhteisöissä”, lupaa Nuikka.

Useat suomalaiset ovat jo tarjonneet tukensa kampanjalle. Naistenpäivän kunniaksi presidentti Tarja Halonen ja kuvajournalisti Meeri Koutaniemi istuutuivat alas kahville keskustelemaan naisten asemasta ja työstään tyttöjen ja naisten puolesta. Video on katsottavissa 8.3. sivulla www.silpomaton.fi.

Myös ohjaaja Iiris Härmä, näyttelijä Iina Kuustonen ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa ovat mukana vaikuttamassa silpomisen lopettamiseksi.

Medialle >>

 

 

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »