Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Voi muuli, mitä meinasit tehdä

Voi muuli, mitä meinasit tehdä

 
Muistan, kun kiersin Boacon kahvitiloja kaksikymmentä vuotta sitten. Viljelijät olivat vähäpuheisia, katselivat saappaitaan. Nyt osuuskuntalaiset ovat ylpeitä, omiin voimiinsa luottavia pienyrittäjiä.

Kaksi päivää ennen haastattelua muuli heitti Pedro Rojasin naamalleen kahvitilan rinteeseen. Se oli Pedron virhe, se oli naapurin muuli. Naapuri antoi Rojasille luvan lainata muulia kantamaan kahvisäkkejä, mutta muuli ei tykännyt ajatuksesta. Onneksi Pedrolle ei käynyt pahasti.

Kuvassa Pedron kasvojen kolhut ovat varjon puolella. Pedro seisoo Tierra Nueva –osuuskunnan kahvinkuivaamon kuivauspihalla Teustepessa. Sementille paistaa lämmin aurinko ja tuulee. Tämä on ihanteellinen paikka kuivata kahvia.

Kuva: Anthony Valenzuela

Pedro Rojas on innostanut satoja nousemaan köyhyydestä. Kuva: Anthony Valenzuela

Pedron ympärillä ja kuivauspihan viereisessä varastossa on satojen osuuskuntalaisten tärkein omaisuus: vientiin menevä kahvi. Pedro Rojas on kahviosuuskunnan toimitusjohtaja. Hänen käsissään on se, minne kahvi myydään ja mihin hintaan.

Pedro Rojas tekee työtään kuin kapellimestari. Orkesterissa on yli kuusisataa kahvin kasvattajaa. Jokaisella heistä on tarpeensa ja toiveensa. Kahdenkymmenen vuoden ajan Pedro on innostanut satoja pienviljelijäperheitä voittamaan vaikeuksia, tekemään työtä yhdessä, karistamaan niskoiltaan köyhän kirotun arkuuden.

Muistan, kun kiersin Boacon kahvitiloja kaksikymmentä vuotta sitten. Viljelijät olivat vähäpuheisia, katselivat saappaitaan. He uskoivat vakaasti, että köyhyyteen syntynyt ei voi päästä siitä irti. Sitten Pedro Rojas ja muutamat muut perustivat osuuskunnan. Siihen liittyi kaksikymmentä pienviljelijää. Kun Tierra Nueva lähetti Eurooppaan ensimmäisen erän luomukahvia, osuuskuntalaiset viettivät unettomia öitä tuumien, että laiva voi upota matkalla.

Tänä vuonna Pedro Rojas on jo myynyt kaiken Tierra Nuevan kahvin Reilun kaupan ostajille hyvään hintaan. Osuuskuntalaiset ovat nyt ylpeitä, omiin voimiinsa ja yhteisvoimaansa luottavia pienyrittäjiä. He tietävät miltä hyvä kahvi maistuu ja he tietävät, mitä ostajat odottavat.

Boacon entiset köyhäläiset myyvät tänäkin vuonna laatutietoisille ostajille kahden miljoonan euron edestä hyvää kahvia.

Pedro Rojas lähettää terveisiä. Hän sanoo, että Tierra Nueva ei olisi pärjännyt ilman Solidaarisuuden apua. Solidaarisuus on rakentanut kahvinkuivaamon ja maistamon. Solidaarisuus on myös antanut osuuskuntalaisille koulutusta alusta asti. Minä vastaan, että iloitaan sitten yhdessä menestyksestä: nicaragualaiset ja suomalaiset.

Köyhyys on poistettavissa. Boacossa muutoksen tekijöitä ovat olleet sinnikkäät osuuskuntalaiset, Solidaarisuuden tukijat sekä reilun kahvin ostajat. Katsellessani tuota kuvaa missä kahvipavut näyttävät leijailevan ilmassa, huomioni kiinnittyy aina Rojasin käsiin ja hänen kasvojensa keskittyneeseen, varmuutta uhkuvaan ilmeeseen. Pedro on kyvykäs kahvikaupan orkesterinjohtaja.

Kun aamukahvin ääressä taas mietin mitä me kaikki yhdessä olemme saaneet aikaiseksi, kahvi maistuu hyvältä.

 

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »