Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » Winnie pelastui silpomiselta isoisänsä ja isosiskonsa ansiosta – haluaa nyt suojella yhteisönsä tyttöjä

Winnie pelastui silpomiselta isoisänsä ja isosiskonsa ansiosta – haluaa nyt suojella yhteisönsä tyttöjä

 
Winnie säästyi nuorena silpomiselta läheistensä ansiosta. Nyt hän työskentelee suojellakseen muita tyttöjä joutumasta silvottaviksi vastoin tahtoaan ja toimii näin roolimallina omassa yhteisössään.

”Avainasemassa on asennemuutos, mutta on erittäin haastavaa saada joku muuttamaan mielipiteensä.”

Winnie Nohogu, 26, tuntee hyvin yhden suurimmista haasteista tyttöjen sukupuolielinten silpomisen vastaisessa työssä. Asenteet eivät muutu yhdessä yössä, varsinkaan kun kulttuuriin juurtunut tapa tarkoittaa monille perheille vielä perinteistä keinoa kasvattaa tytöistä yhteisössään menestyviä ja arvostettuja naisia.

Winnie toimii talousvastaavana Solidaarisuuden kumppanijärjestöllä Manga Heartilla, joka työskentelee ruohonjuuritasolla silpomista vastaan Lounais-Keniassa. Kisii-yhteisössä Nyanzan läänissä silvotaan arviolta yli 90 prosenttia tytöistä, vaikka silpominen on Keniassa lailla kielletty.

Winnien oma tarina poikkeaa kuitenkin monen muun kisii-tytön kohtalosta. Winnien kolme vanhempaa sisarta silvottiin nuorina, mutta hän itse säästyi silpomiselta isoisänsä ja isosiskonsa ansiosta.

”Hän oli erilainen vanha mies”, Winnie kuvailee nyt jo edesmennyttä isoisäänsä.

”Isoisäni sanoi äidilleni, että sinä et saa ympärileikata lapsenlapsiani.”

 

Isoisä ja isosisko ovat Winnien esikuvia. Nyt hän haluaa itse olla esikuvana nuorille tytöille.

 

Winnie kaipaa paljon isoisäänsä, joka on ollut hänelle itselleen suuri roolimalli. Kristitty isoisä ei ollut vain silpomista vastaan, vaan auttoi myös Winnien serkkua saamaan avioeron aikana, jolloin eroaminen oli erittäin harvinaista. Lisäksi isoisä arvosti koulutusta paljon.

”Jos jollakulla hänen lastenlapsistaan ei ollut varaa koulumaksuihin, se oli hänelle kova paikka”, Winnie muistelee ja kertoo, kuinka isoisä lainasi kerran hänelle rahaa, jotta hän pääsi kouluun.

Winnie nostaa myös esille, kuinka hänen kahdeksan vuotta vanhempi sisarensa nousi äitiään vastaan suojellakseen nuorempia sisaruksiaan kotona.

”Siskoni sanoi äidilleni, että jos äiti silpoo meidät nuoremmat, hän kertoo asiasta jollekin”, Winnie kertoo.

”Luulen, että tämä johtui siitä kivusta, jonka hän koki. Hän vetosi äitiini, jottei meitä nuorempia silvottaisi.”

Äiti kuuli isoisän ja isosiskon vetoomukset ja perheen kaksi nuorinta tytärtä saivat kasvaa ilman pelkoa silpomisesta.

 

Roolimallina omassa yhteisössään

Nyt Winnie työskentelee Manga Heartilla suojellakseen muita tyttöjä joutumasta silvotuiksi. Järjestö kouluttaa esimerkiksi paikallisia opettajia, jotta tytöillä olisi joku jonka puoleen kääntyä, jos heidän vanhempansa päätyvät silpomisen kannalle.

”Jos äitini haluaa ympärileikata minut, voin kertoa siitä opettajalleni, jotta hän pystyy suojelemaan minua”, Winnie havainnollistaa.

Tukipilarit ja roolimallit yhteisön sisällä ovat tärkeässä osassa silpomisen vastaisessa työssä, sillä kisii-kulttuuri rohkaisee yhteisöön kuuluvia perheitä yhä pitämään kiinni silpomisperinteestä.

Silpomattomuutta ei usein katsota hyvällä ja myös Winnie on kohdannut negatiivisia asenteita omassa yhteisössään. Sisäoppilaitoksessa muut oppilaat kummastelivat silpomatonta tyttöä ja jotkut jopa kyseenalaistivat Winnien moraalin. Winnie koki tästä syystä ulkopuolisuuden tunnetta, mutta hän ei ole antanut tämän lannistaa itseään. Nyt Winnie pystyy työskentelemään sillä ymmärtämyksellä ja herkkyydellä, jota silpomisen vastaisessa työssä vaaditaan.

”Luulen, että kasvatukseni ansiosta minulla oli hyvä itsetunto”, hän pohtii.

Yhteisö tarvitsee mitä suuremmassa määrin Winnien ja hänen sukulaistensa kaltaisia roolimalleja. Winnien perheen sisältävä tuleva hyväksyntä päätökselle olla silpomatta tyttöjä on tärkeä esimerkki muille perheille. Winnie itse taas puolestaan näyttää, että elämä silpomattomana on yhtä kunniallista ja arvokasta kuin silvottujenkin naisten.

”Olin ylpeä itsestäni, sillä isoisäni kehotti minua olemaan kuuntelematta muiden mielipiteitä”, Winnie toteaa.

Positiiviset esimerkit ja tuki tytöille voivat muuttaa asenteita sallivimmiksi tulevaisuudessa. Winnie kertoo tekevänsä parhaansa yhdessä Manga Heartin muiden työntekijöiden kanssa muuttaakseen yhteisönsä asenteita silpomisesta. Näin hän haluaa taata myös muille kisii-tytöille mahdollisuuden kasvaa terveiksi aikuisiksi naisiksi.

 

Lahjoittamalla voit auttaa Winnietä silpomisen vastaisessa työssä.

 

Teksti ja haastattelun litterointi: Ann-Marie Mäenmaa

Haastattelija ja kuvat: Samuli Tarvainen

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »