Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Yrityslahja hyväntekeväisyyteen – 6 vinkkiä tyylikkääseen lahjoitukseen jouluna

Yrityslahja hyväntekeväisyyteen – 6 vinkkiä tyylikkääseen lahjoitukseen jouluna

 
Yrityksen joululahjarahat voi lahjoittaa myös hyväntekeväisyyteen. Moni yritys toimiikin jo näin, mutta tyylikkäästi lahjoittaminen on taitolaji. Lue tärkeimmät vinkit, kuinka ilahdutat henkilöstöä ja tärkeimpiä sidosryhmiä aineettomalla lahjalla, jolla on merkitystä.

Monissa firmoissa yrityksen logolla varustetut viinipullot ja herkkukorit ovat jääneet historiaan, koska ne eivät viesti riittävästi yrityksen arvoista ja visiosta.

Lahjoittaminen tärkeään kohteeseen onkin joululahjojen sijaan helppo tapa paitsi viestiä tärkeitä arvoja, myös sitouttaa henkilöstöä ja ilahduttaa asiakkaita.

  1. Valitse sopiva kohde

Mitkä ovat yrityksesi tai yhteisösi ydinarvot? Mitä haluat lahjoituksella viestiä yritykselle merkityksellisistä asioista?

Tärkeiden asioiden puolesta toimiminen on oiva tapa rakentaa työntantajamielikuvaa. Lahjoituksella voi viestiä siitä, mitä organisaatio pitää tärkeänä ja minkälaisissa asioissa se haluaa vaikuttaa. Toiminnan arvopohjaisuus on tärkeämpää kuin koskaan, ja joululahjoitus on konkreettinen tapa tuoda arvot eläviksi työntekijöiden ja sidosryhmien arjessa.

Joululahjoitus onkin eettisesti ja ekologisesti kestävä vaihtoehto.

  1. Kysy henkilöstöltä ja asiakkailta

Vaikka tyylikkäimmät joululahjoitukset viestivät yrityksen ydinarvoja, ne luovat parhaimmillaan myös kokemusta jaetusta arvomaailmasta työntekijöiden ja sidosryhmien mielissä.

Kysy siis henkilöstöltä ja asiakkailta: mitä sinä pidät tärkeänä? Missä haluaisit yrityksemme vaikuttavan tänä vuonna? Mitä mieltä olit lahjoituskohteestamme, koitko sen tärkeäksi?

Joululahjoituksen voi tehdä myös yhdessä asiakkaiden kanssa. Yleistyvä tapa on lahjoittaa joulun alla sopiva osuus tietyn myyntituotteen tuotoista lahjoituskohteeseen. Yhteistyöstä kannattaa kuitenkin tehdä sopimus lahjoituksen vastaanottajan kanssa, jotta pelisäännöt markkinoinnista ja lahjoittamisen käytännön asioista ovat selvät molemmille osapuolille.

  1. Varmista, että lahjoitus käytetään tehokkaasti

On tärkeää varmistaa, että yrityksen tai yhteisön nimissä tehty lahjoitus menee oikeaan kohteeseen. Lahjoituskohteen osalta valinnanvaraa riittää lastensuojelusta kehitysyhteistyöhön ja eettisiin lahjoihin. Voi tukea hyvinvointia parantavaa toimintaa Suomessa tai ulkomailla. Valinta on hyvä tehdä arvoja ja henkilöstön sekä sidosryhmien toiveita kuunnellen, mutta myös kohteen tuloksellisuutta arvioiden.

Merkkejä lahjoituskohteen luotettavuudesta ovat esimerkiksi Suomen lain mukainen ja voimassa oleva rahankeräyslupa, avoin tulosten ja talouslukujen esittely ja merkittävät muut rahoittajakumppanuudet.

Monet järjestöt esimerkiksi kertovat avoimesti hallintokuluistaan. Tämä on hyvä merkki, sillä hyvä hallinto takaa lahjoituksen tehokkaan, luotettavan käytön apua eniten tarvitseville.

Kattavasti erilaisia lahjoituskohteita ja eettisiä lahjoja löytyy esimerkiksi Kepan sivuilta. Niin suuret kuin pienetkin järjestöt keräävät varoja joulun aikaan.

  1. Kerro lahjoituksesta tyylillä

Lahjoituksesta viestiminen on helppoa eri kanavia pitkin. Yrityksen tai yhteisön joululahjoituksesta hyväntekeväisyyteen voidaan kertoa niin joulukortilla, asiakaskirjeessä, intrassa kuin vaikkapa sosiaalisessa mediassa seuraajille. Joskus mediatkin kiinnostuvat isommista panostuksista.

On tärkeää viestiä tyylillä ja maltilla, jotta hyvää tarkoittava joululahjoitus ei käänny kohderyhmien mielessä markkinointitempaukseksi.

Kannattaa myös harkita tarkkaan, miten lahjoituksesta viestitään ja miten se visualisoidaan, jotta se palvelee sekä yritystä että lahjan saajaa. Käytännöt vaihtelevat: osa yrityksistä käyttää omaa ulkoasuaan, osa hyödyntää järjestön visuaalista ilmettä. Useat järjestöt tarjoavat valmiita joulukampanjapaketteja lahjoituksesta viestimiseen.

  1. Pyydä järjestöä kertomaan työstään

Yhteisen lahjoituskohteen voi julkistaa vaikkapa yhteisissä pikkujouluissa tai glögin äärellä. Yksi hyvä tapa on pyytää järjestön edustaja tilaisuuteen kertomaan, mitä lahjoituksella saadaan konkreettisesti aikaan.

Järjestöltä voi pyytää kuva- tai videomateriaalia, joka konkretisoi lahjoituksen tärkeyttä. Vain mielikuvitus on rajana, kun asiakkaille kerrotaan lahjoituksesta. Myös joulun jälkeen on hyvä kertoa, mitä lahjoituksella on saatu aikaan.

  1. Auta silpomisvaarassa olevia tyttöjä

Tyttöjen sukuelinten silpominen on ollut vuoden aikana pinnalla julkisessa keskustelussa Suomessakin. Tämä äärimmäinen ja systemaattinen väkivallan muoto koskettaa yhä nuorempia tyttöjä.

Jouluna 2018 Solidaarisuus-järjestö tekee jälleen keräyksen kenialaisille tytöille, koska joululomalla tytöillä on suuri riski joutua silvotuksi.

Tytöt turvaan -kampanja edistää tyttöjen oikeutta elää turvassa, ilman väkivallan pelkoa. Kampanjassa kerätään varoja turvaleireihin, joissa tytöt ovat loma-aikoina turvassa silpomiselta. Lisäksi investoidaan koulutukseen ja tiedon levittämiseen, sillä silpomiseen liittyy runsaasti haitallisia uskomuksia ja epätasa-arvoisia rakenteita.

Kampanjan järjestävä suomalainen Solidaarisuus on tehnyt silpomisen vastaista työtä jo lähes 15 vuotta itäisessä Afrikassa, Ulkoministeriön ja suomalaisten lahjoittajien tuella.

 

Kiinnostuitko lahjoittamisesta?

Ota yhteyttä:

Satu Vesterinen, viestintäpäällikkö
satu.vesterinen@solidaarisuus.fi
050 441 7845

 

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »