Monissa firmoissa yrityksen logolla varustetut viinipullot ja herkkukorit ovat jääneet historiaan, koska ne eivät viesti riittävästi yrityksen arvoista ja visiosta.
Lahjoittaminen tärkeään kohteeseen onkin joululahjojen sijaan helppo tapa paitsi viestiä tärkeitä arvoja, myös sitouttaa henkilöstöä ja ilahduttaa asiakkaita.
-
Valitse sopiva kohde
Mitkä ovat yrityksesi tai yhteisösi ydinarvot? Mitä haluat lahjoituksella viestiä yritykselle merkityksellisistä asioista?
Tärkeiden asioiden puolesta toimiminen on oiva tapa rakentaa työntantajamielikuvaa. Lahjoituksella voi viestiä siitä, mitä organisaatio pitää tärkeänä ja minkälaisissa asioissa se haluaa vaikuttaa. Toiminnan arvopohjaisuus on tärkeämpää kuin koskaan, ja joululahjoitus on konkreettinen tapa tuoda arvot eläviksi työntekijöiden ja sidosryhmien arjessa.
Joululahjoitus onkin eettisesti ja ekologisesti kestävä vaihtoehto.
-
Kysy henkilöstöltä ja asiakkailta
Vaikka tyylikkäimmät joululahjoitukset viestivät yrityksen ydinarvoja, ne luovat parhaimmillaan myös kokemusta jaetusta arvomaailmasta työntekijöiden ja sidosryhmien mielissä.
Kysy siis henkilöstöltä ja asiakkailta: mitä sinä pidät tärkeänä? Missä haluaisit yrityksemme vaikuttavan tänä vuonna? Mitä mieltä olit lahjoituskohteestamme, koitko sen tärkeäksi?
Joululahjoituksen voi tehdä myös yhdessä asiakkaiden kanssa. Yleistyvä tapa on lahjoittaa joulun alla sopiva osuus tietyn myyntituotteen tuotoista lahjoituskohteeseen. Yhteistyöstä kannattaa kuitenkin tehdä sopimus lahjoituksen vastaanottajan kanssa, jotta pelisäännöt markkinoinnista ja lahjoittamisen käytännön asioista ovat selvät molemmille osapuolille.
-
Varmista, että lahjoitus käytetään tehokkaasti
On tärkeää varmistaa, että yrityksen tai yhteisön nimissä tehty lahjoitus menee oikeaan kohteeseen. Lahjoituskohteen osalta valinnanvaraa riittää lastensuojelusta kehitysyhteistyöhön ja eettisiin lahjoihin. Voi tukea hyvinvointia parantavaa toimintaa Suomessa tai ulkomailla. Valinta on hyvä tehdä arvoja ja henkilöstön sekä sidosryhmien toiveita kuunnellen, mutta myös kohteen tuloksellisuutta arvioiden.
Merkkejä lahjoituskohteen luotettavuudesta ovat esimerkiksi Suomen lain mukainen ja voimassa oleva rahankeräyslupa, avoin tulosten ja talouslukujen esittely ja merkittävät muut rahoittajakumppanuudet.
Monet järjestöt esimerkiksi kertovat avoimesti hallintokuluistaan. Tämä on hyvä merkki, sillä hyvä hallinto takaa lahjoituksen tehokkaan, luotettavan käytön apua eniten tarvitseville.
Kattavasti erilaisia lahjoituskohteita ja eettisiä lahjoja löytyy esimerkiksi Kepan sivuilta. Niin suuret kuin pienetkin järjestöt keräävät varoja joulun aikaan.
-
Kerro lahjoituksesta tyylillä
Lahjoituksesta viestiminen on helppoa eri kanavia pitkin. Yrityksen tai yhteisön joululahjoituksesta hyväntekeväisyyteen voidaan kertoa niin joulukortilla, asiakaskirjeessä, intrassa kuin vaikkapa sosiaalisessa mediassa seuraajille. Joskus mediatkin kiinnostuvat isommista panostuksista.
On tärkeää viestiä tyylillä ja maltilla, jotta hyvää tarkoittava joululahjoitus ei käänny kohderyhmien mielessä markkinointitempaukseksi.
Kannattaa myös harkita tarkkaan, miten lahjoituksesta viestitään ja miten se visualisoidaan, jotta se palvelee sekä yritystä että lahjan saajaa. Käytännöt vaihtelevat: osa yrityksistä käyttää omaa ulkoasuaan, osa hyödyntää järjestön visuaalista ilmettä. Useat järjestöt tarjoavat valmiita joulukampanjapaketteja lahjoituksesta viestimiseen.
-
Pyydä järjestöä kertomaan työstään
Yhteisen lahjoituskohteen voi julkistaa vaikkapa yhteisissä pikkujouluissa tai glögin äärellä. Yksi hyvä tapa on pyytää järjestön edustaja tilaisuuteen kertomaan, mitä lahjoituksella saadaan konkreettisesti aikaan.
Järjestöltä voi pyytää kuva- tai videomateriaalia, joka konkretisoi lahjoituksen tärkeyttä. Vain mielikuvitus on rajana, kun asiakkaille kerrotaan lahjoituksesta. Myös joulun jälkeen on hyvä kertoa, mitä lahjoituksella on saatu aikaan.
-
Auta silpomisvaarassa olevia tyttöjä
Tyttöjen sukuelinten silpominen on ollut vuoden aikana pinnalla julkisessa keskustelussa Suomessakin. Tämä äärimmäinen ja systemaattinen väkivallan muoto koskettaa yhä nuorempia tyttöjä.
Jouluna 2018 Solidaarisuus-järjestö tekee jälleen keräyksen kenialaisille tytöille, koska joululomalla tytöillä on suuri riski joutua silvotuksi.
Tytöt turvaan -kampanja edistää tyttöjen oikeutta elää turvassa, ilman väkivallan pelkoa. Kampanjassa kerätään varoja turvaleireihin, joissa tytöt ovat loma-aikoina turvassa silpomiselta. Lisäksi investoidaan koulutukseen ja tiedon levittämiseen, sillä silpomiseen liittyy runsaasti haitallisia uskomuksia ja epätasa-arvoisia rakenteita.
Kampanjan järjestävä suomalainen Solidaarisuus on tehnyt silpomisen vastaista työtä jo lähes 15 vuotta itäisessä Afrikassa, Ulkoministeriön ja suomalaisten lahjoittajien tuella.
Kiinnostuitko lahjoittamisesta?
Ota yhteyttä:
Satu Vesterinen, viestintäpäällikkö
satu.vesterinen@solidaarisuus.fi
050 441 7845

Asiasanat: silpomaton, tyttöjen silpominen, yritysvastuu