Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Yrityksen joululahjarahat hyväntekeväisyyteen? – 6 vinkkiä, kuinka joululahjoitat tyylikkäästi

Yrityksen joululahjarahat hyväntekeväisyyteen? – 6 vinkkiä, kuinka joululahjoitat tyylikkäästi

 
Yrityksen joululahjarahat voi lahjoittaa myös hyväntekeväisyyteen. Moni yritys toimiikin jo näin, mutta tyylikkäästi lahjoittaminen on taitolaji. Lue tärkeimmät vinkit, kuinka ilahdutat aineettomalla lahjalla.

Yritykset ja yhteisöt ovat jo pitkään lahjoittaneet joululahjoja erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Monissa firmoissa yrityksen logolla varustetut viinipullot ja herkkukorit ovat jääneet historiaan, koska ne helposti aiheuttavat päänvaivaa sekä antajalle että saajalle. Lahjoittaminen joululahjojen sijaan helpottaa kiireistä jouluarkea yrityksessä, ja parhaimmillaan ilahduttaa asiakkaita ja henkilöstöä.

  1. Valitse sopiva summa ja kohde

Järjestöille puolestaan yritysten joululahjoitukset ovat tärkeä tulonlähde. Lahjoitusten suuruus vaihtelee paljon: pienen yksinyrittäjän joululahjoitus voi olla sadan euron luokkaa, kun taas suuryrityksen lahjoitus voi olla kymmeniä tuhansia euroja. Pienelläkin osallistumisella on suuri merkitys lopullisille avunsaajille. Joululahjoitus on myös eettisesti ja ekologisesti kestävä vaihtoehto.

Joululahjoitus voi vaikuttaa helpolta ja vaivattomalta vaihtoehdolta, mutta ilahduttaakseen aidosti asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja henkilöstöä, joululahjoitusta on hyvä suunnitella hieman etukäteen. Tärkeitä asioita ovat lahjoituskohteen valinta, lahjoituksesta viestiminen jouluna ja lahjoituksesta kertominen sen jälkeen.

  1. Kiitä kuluneesta vuodesta

Joululahjoitus voi olla tapa erottua ja rakentaa yrityskuvaa. Vielä tärkeämpää on kuitenkin muistaa, että joululahjoitus on nimenomaan lahja, jolla kiitetään asiakkaita ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Jos vaikkapa yrityksessä on ollut tapana antaa lahja, joka on selkeästi ollut pidetty ja arvostettu, siitä ei kannata luopua pelkän helppouden vuoksi.

Lahjoituskohteen osalta valinnanvaraa riittää lastensuojelusta kehitysyhteistyöhön ja eettisiin lahjoihin. Kattavasti erilaisia lahjoituskohteita ja eettisiä lahjoja löytyy esimerkiksi Kepan sivuilta. Niin suuret kuin pienetkin järjestöt keräävät varoja joulun aikaan. Järjestön luotettavuuden varmistaa tarkistamalla, että sillä on voimassa oleva rahankeräyslupa sekä tuloksia toiminnasta esitettynä verkkosivuilla.

  1. Kysy henkilöstöltä ja asiakkailta

Lahjoituskohteen valinnan voi tehdä pienessäkin piirissä, mutta parempi on kuunnella henkilöstön tai asiakkaiden toiveita hyvissä ajoin. Onnistuneesti valittu lahjoituskohde sopii yrityksen arvomaailmaan, ja sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia avunsaajien elämään.

Joululahjoituksen voi tehdä myös yhdessä asiakkaiden kanssa. Yleistyvä tapa on lahjoittaa joulun alla sopiva osuus tietyn myyntituotteen tuotoista lahjoituskohteeseen. Yhteistyöstä kannattaa kuitenkin tehdä sopimus lahjoituksen vastaanottajan kanssa, jotta pelisäännöt markkinoinnista ja lahjoittamisen käytännön asioista ovat selvät molemmille osapuolille selviä.

  1. Kerro lahjoituksesta tyylillä

Lahjoituksesta viestiminen on helppoa eri kanavia pitkin. Yrityksen tai yhteisön joululahjoituksesta hyväntekeväisyyteen voidaan kertoa niin joulukortilla, asiakaskirjeessä, intrassa kuin vaikkapa sosiaalisessa mediassa seuraajille. On kuitenkin tärkeää harkita tarkkaan, miten lahjoituksesta viestitään ja miten se visualisoidaan, jotta se palvelee sekä yritystä että lahjan saajaa. Käytännöt vaihtelevat: osa yrityksistä käyttää omaa ulkoasuaan, osa hyödyntää järjestön visuaalista ilmettä. Useat järjestöt tarjoavat valmiita joulukampanjapaketteja lahjoituksesta viestimiseen.

  1. Pyydä järjestöä kertomaan työstään

Yhteisen lahjoituskohteen voi julkistaa vaikkapa yhteisissä pikkujouluissa tai glögin äärellä. Yksi hyvä tapa on pyytää järjestön edustaja tilaisuuteen kertomaan, mitä lahjoituksella saadaan konkreettisesti aikaan.

Vain mielikuvitus on rajana, kun asiakkaille kerrotaan lahjoituksesta. Kuitenkin on hyvä muistaa, että joulun hengen mukaisesti ajatus on tärkein. Jos lahjoituksen sitoo liiaksi asiakkaiden tekemiseen, asiakkaat huomaavat, että yrityksen lahjoittamista ei ohjaa pyyteettömyys.

Myös joulun jälkeen on hyvä kertoa, mitä lahjoituksella on saatu aikaan.

  1. Auta ympärileikkauksen uhan alla olevia tyttöjä

Jouluna 2017 Solidaarisuus-järjestö kerää varoja tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön Keniassa, koska joululomalla tytöillä on suuri riski joutua ympärileikatuksi. Jos yrityksesi tai yhteisösi joulun lahjoituskohteeksi valikoituu Tytöt turvaan -kampanja, kerromme mielellämme työstämme. Osallistu Tytöt turvaan -joulukampanjaan täyttämällä lomake.

Pupulandia-blogin Jenni Rotonen kokosi listan helpoista tavoista auttaa ja ilahduttaa jouluna.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Rachel Kemunto Utuira on kuuden lapsen äiti, joka ei halua enää synnyttää kovien kipujensa takia. Hän taistelee tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan vapaaehtoisena terveydenhoitajan työtä tehden kisii-yhteisössä.
Lue lisää »
Kun Utuira sai tietää tyttären silpomisesta, hän meni suoraan anopin puheille. ”Hän sanoi vain, ettei minulla ole valtaa kyseenalaistaa asiaa.”
Lue lisää »
 
Biliah Moseti luuli, että toimi oikein, kun vei tyttärensä ympärileikattavaksi. Sukuelinten silpomisesta voi kuitenkin seurata naiselle monenlaisia haittoja. Biliah tyttärellä seuraukset olivat pysäyttävät, kun leikkausarpeen kehittyi iso kasvain. Tapahtumat ovat saaneet perheen toimimaan yhdessä ympärileikkauksia vastaan.
Lue lisää »
Itsekin tytön äitinä Uusiheimala kokee tyttöjen ja naisten oikeudet tärkeinä. Tyttöjen sukuelinten silpominen ilmiönä järkytti ja suututti.
Lue lisää »
Yrityksen joululahjarahat voi lahjoittaa myös hyväntekeväisyyteen. Moni yritys toimiikin jo näin, mutta tyylikkäästi lahjoittaminen on taitolaji. Lue tärkeimmät vinkit, kuinka ilahdutat aineettomalla lahjalla.
Lue lisää »
Millaista on ruohonjuuritasolla tehtävä silpomisen vastainen työ? Ketkä sitä tekevät? Millaisia haasteita he kohtaavat?
Lue lisää »