Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Yrityksen joululahjarahat hyväntekeväisyyteen? – 6 vinkkiä, kuinka joululahjoitat tyylikkäästi

Yrityksen joululahjarahat hyväntekeväisyyteen? – 6 vinkkiä, kuinka joululahjoitat tyylikkäästi

 
Yrityksen joululahjarahat voi lahjoittaa myös hyväntekeväisyyteen. Moni yritys toimiikin jo näin, mutta tyylikkäästi lahjoittaminen on taitolaji. Lue tärkeimmät vinkit, kuinka ilahdutat aineettomalla lahjalla.

Yritykset ja yhteisöt ovat jo pitkään lahjoittaneet joululahjoja erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Monissa firmoissa yrityksen logolla varustetut viinipullot ja herkkukorit ovat jääneet historiaan, koska ne helposti aiheuttavat päänvaivaa sekä antajalle että saajalle. Lahjoittaminen joululahjojen sijaan helpottaa kiireistä jouluarkea yrityksessä, ja parhaimmillaan ilahduttaa asiakkaita ja henkilöstöä.

  1. Valitse sopiva summa ja kohde

Järjestöille puolestaan yritysten joululahjoitukset ovat tärkeä tulonlähde. Lahjoitusten suuruus vaihtelee paljon: pienen yksinyrittäjän joululahjoitus voi olla sadan euron luokkaa, kun taas suuryrityksen lahjoitus voi olla kymmeniä tuhansia euroja. Pienelläkin osallistumisella on suuri merkitys lopullisille avunsaajille. Joululahjoitus on myös eettisesti ja ekologisesti kestävä vaihtoehto.

Joululahjoitus voi vaikuttaa helpolta ja vaivattomalta vaihtoehdolta, mutta ilahduttaakseen aidosti asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja henkilöstöä, joululahjoitusta on hyvä suunnitella hieman etukäteen. Tärkeitä asioita ovat lahjoituskohteen valinta, lahjoituksesta viestiminen jouluna ja lahjoituksesta kertominen sen jälkeen.

  1. Kiitä kuluneesta vuodesta

Joululahjoitus voi olla tapa erottua ja rakentaa yrityskuvaa. Vielä tärkeämpää on kuitenkin muistaa, että joululahjoitus on nimenomaan lahja, jolla kiitetään asiakkaita ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Jos vaikkapa yrityksessä on ollut tapana antaa lahja, joka on selkeästi ollut pidetty ja arvostettu, siitä ei kannata luopua pelkän helppouden vuoksi.

Lahjoituskohteen osalta valinnanvaraa riittää lastensuojelusta kehitysyhteistyöhön ja eettisiin lahjoihin. Kattavasti erilaisia lahjoituskohteita ja eettisiä lahjoja löytyy esimerkiksi Kepan sivuilta. Niin suuret kuin pienetkin järjestöt keräävät varoja joulun aikaan. Järjestön luotettavuuden varmistaa tarkistamalla, että sillä on voimassa oleva rahankeräyslupa sekä tuloksia toiminnasta esitettynä verkkosivuilla.

  1. Kysy henkilöstöltä ja asiakkailta

Lahjoituskohteen valinnan voi tehdä pienessäkin piirissä, mutta parempi on kuunnella henkilöstön tai asiakkaiden toiveita hyvissä ajoin. Onnistuneesti valittu lahjoituskohde sopii yrityksen arvomaailmaan, ja sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia avunsaajien elämään.

Joululahjoituksen voi tehdä myös yhdessä asiakkaiden kanssa. Yleistyvä tapa on lahjoittaa joulun alla sopiva osuus tietyn myyntituotteen tuotoista lahjoituskohteeseen. Yhteistyöstä kannattaa kuitenkin tehdä sopimus lahjoituksen vastaanottajan kanssa, jotta pelisäännöt markkinoinnista ja lahjoittamisen käytännön asioista ovat selvät molemmille osapuolille selviä.

  1. Kerro lahjoituksesta tyylillä

Lahjoituksesta viestiminen on helppoa eri kanavia pitkin. Yrityksen tai yhteisön joululahjoituksesta hyväntekeväisyyteen voidaan kertoa niin joulukortilla, asiakaskirjeessä, intrassa kuin vaikkapa sosiaalisessa mediassa seuraajille. On kuitenkin tärkeää harkita tarkkaan, miten lahjoituksesta viestitään ja miten se visualisoidaan, jotta se palvelee sekä yritystä että lahjan saajaa. Käytännöt vaihtelevat: osa yrityksistä käyttää omaa ulkoasuaan, osa hyödyntää järjestön visuaalista ilmettä. Useat järjestöt tarjoavat valmiita joulukampanjapaketteja lahjoituksesta viestimiseen.

  1. Pyydä järjestöä kertomaan työstään

Yhteisen lahjoituskohteen voi julkistaa vaikkapa yhteisissä pikkujouluissa tai glögin äärellä. Yksi hyvä tapa on pyytää järjestön edustaja tilaisuuteen kertomaan, mitä lahjoituksella saadaan konkreettisesti aikaan.

Vain mielikuvitus on rajana, kun asiakkaille kerrotaan lahjoituksesta. Kuitenkin on hyvä muistaa, että joulun hengen mukaisesti ajatus on tärkein. Jos lahjoituksen sitoo liiaksi asiakkaiden tekemiseen, asiakkaat huomaavat, että yrityksen lahjoittamista ei ohjaa pyyteettömyys.

Myös joulun jälkeen on hyvä kertoa, mitä lahjoituksella on saatu aikaan.

  1. Auta ympärileikkauksen uhan alla olevia tyttöjä

Jouluna 2017 Solidaarisuus-järjestö kerää varoja tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön Keniassa, koska joululomalla tytöillä on suuri riski joutua ympärileikatuksi. Jos yrityksesi tai yhteisösi joulun lahjoituskohteeksi valikoituu Tytöt turvaan -kampanja, kerromme mielellämme työstämme. Osallistu Tytöt turvaan -joulukampanjaan täyttämällä lomake.

Pupulandia-blogin Jenni Rotonen kokosi listan helpoista tavoista auttaa ja ilahduttaa jouluna.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Mega Twerk ja Silpomaton-kampanja ovat tuoneet yhteen joukon, jotka nauttivat tanssimisesta ja haluavat samalla tehdä hyvää. ”Naisten voimaannuttaminen on meille erityisen tärkeää ja se on myös twerkissä keskeisessä osassa”, kertovat tanssijat Alexandra Pekanpalo ja Emmi Heimola.
Lue lisää »
"Meidän tulee näyttää ihmisille, että leikkaamattomat lapset voivat paremmin kuin ne, jotka on leikattu."
Lue lisää »
 
"Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla."
Lue lisää »
He näyttävät vahvoilta. Heidän katseissaan on syvyyttä, voimaa ja inhimillisyyttä. Sellaista voi nähdä ihmisessä, jolla on aivan erityisen tärkeä tarina kerrottavana. Muutoksentekijät ovat Keniassa, Somalimaassa ja Suomessa eläviä ihmisiä, joille Solidaarisuus on antanut mahdollisuuden toimia väkivaltaista ympärileikkaustraditiota vastaan. Meeri Koutaniemen ja Solidaarisuuden Muutoksentekijät-näyttely on esillä Sanomatalon aulassa 22.3.2018 asti.
Lue lisää »
Sanomatalon käytävägalleriassa avautuu naistenpäivänä 8.3.2018 Meeri Koutaniemen Muutoksentekijät-valokuvanäyttely, joka kertoo ihmisistä, jotka haluavat lopettaa silpomisperinteen.
Lue lisää »
Najah Mahamed Adenin sukuelimet silvottiin hänen ollessaan vasta 7-vuotias. Nyt hän taistelee kotimaassaan silpomisperinnettä vastaan jakamalla koulutuksessa saamiansa tietoja eteenpäin.
Lue lisää »